Kanceláře společnosti SPACE PLAN

Poslední realizací loňského pandemického roku byl showroom s kancelářemi společnosti SPACE PLAN. Dokážeme proměnit developerský komerční prostor v nápaditý showroom a fungující kanceláře?

Společnost SPACE PLAN se zabývá návrhy a realizacemi kanceláří. Na základě naší dlouholeté spolupráce se rozhodli, že při tvorbě svého nového sídla vyzkouší externí kreativitu. Svěží vítr jsme do projektu měli přinést právě my z archicraftu.

Ve všech našich realizacích jsme zvyklí bourat nadbytečné a stavět potřebné. Navíc nad prostorem uvažujeme nejen účelově, ale i kreativně. A přesně to se ukázalo jako klíčové. SPACE PLAN se stěhoval do nových přízemních prostor na pražském Chodovci. Jednalo se o komerční prostor v developerském standardu shell&core – tedy v co nejvíce univerzálním stavu. Bylo jasné, že SPACE PLAN se s prostory v základním standardu nespokojí. Společně jsme pracovali na tom, aby prostory dostaly jasný a moderní charakter.

Developerská holota

Prostor byl na začátku opravdu velmi prostý, bez náznaku kreativity nebo sofistikovaného řešení. Původní sádrokartonová vestavba šla nemilosrdně pryč. Nahradila jí praktická a na míru řešená dispozice showroomu, do kterého jsou účelně zasazeny samotné kanceláře. Propojení funkce kanceláří a showroomu bylo použito i v původních prostorech, kde se ukázalo, že takové spojení opravdu funguje. Klienti takto například mohou vidět, že u prezentovaného kancelářského nábytku někdo pracuje a využívá ho.

Dobře se nám pracovalo s relativně velkou světlou výškou prostoru, dalším bonusem byly nezakryté betonové stropy s propsaným reliéfem dřevěného bednění, které jsme se rozhodli zachovat.

Díky tomu, že jsou kanceláře a showroom v přízemí, je vše uspořádáno přehledně v jedné výškové úrovni. Vstupní část tvoří recepce, po stranách doplněná o třípatrové atypické regály z oceli, určené k ukázce kancelářských židlí. Recepce má dřevěný podhled z hranolů, který plynule přechází v zástěnu, která odděluje recepci od vstupních dveří. Podhled funguje nejen akusticky, ale hlavně designově.

Žlutý střed

V kombinaci s betonem jsme použili černou a žlutou barvu, kterou dřevo krásně doplňuje. Hlavním a nejvýraznějším konceptem našeho návrhu je právě žlutý box, který se nachází v centrální části dispozice. Plní funkci kuchyňky s barem a měkkým sezením. Podobné řešení bylo i v původních prostorech showroomu a přáním investora bylo toto místo zachovat, protože je vhodné pro neformální setkání. My jsme této funkci dali ještě větší důraz – vytvořili jsme centrum dění, ze kterého máte přehled nad celým prostorem. Dispozice prostor je navržena pro 6 pevných pracovišť, recepci a oddělenou kancelář vedení společnosti. Organizace prostoru umožňuje budoucí rozšíření kolektivu.

Pro důležitá jednání i přátelskou kávu

V kancelářích nesmí chybět ani zasedací prostory, na jejichž oddělení jsme použili systémy, které společnost SPACE PLAN dodává. Hlavní jednací místnost má otevřený podhled, který jsme celý natřeli na černo, aby se všechny viditelné rozvody a technologie staly neviditelnými. Od zbytku kanceláří a showroomu je zasedací místnost oddělena systémovou skleněnou příčkou, která se také opakuje v kanceláři vedení společnosti, a je zde použito i skleněné nároží. Druhá, menší a více neformální jednací místnost se nachází hned vedle recepce. Umístili jsme zde měkké sezení a zakomponovali i závěsy pro vytvoření většího soukromí. Trojúhelníkové obrazce na stěnách obou místností jsou ve skutečnosti akustickými panely, ze kterých klient sestavil nápadité obrazce.

Ne každý prostor je krásný hned po dokončení stavby. Někdy je zkrátka potřeba mu dát tu správnou duši. Celou galerii fotografií realizace pro společnost SPACE PLAN si prohlédněte tady.