Máme nový ateliér! Jak se tvoří vlastní prostor?

Naše původní prostory na Dělnické jsme museli opustit. Našli jsme ale prostor o pár ulic dál, ze kterého jsme vytvořili nový domov archicraft. Jak se tvoří pro sebe?

Náš ateliér sídlil v pronájmu na rohu Dělnické ulice několik let. Na konci loňského léta nám pronajímatel oznámil, že má za tři roky s objektem jiné plány. Mysleli jsme si, že budeme mít na stěhování a tvorbu nového ateliéru dostatek času. Bohužel s obnovou smlouvy přišel i dvojnásobný nájem a nám bylo jasné, že o dům dál budeme muset podstatně dříve.

Začali jsme hledat nový a modernější pronájem či nemovitost. Ač nám to přišlo v pražských Holešovicích skoro nereálné, po dvou týdnech jsme našli prostor, a to dokonce ke koupi! Sice se ne všem hned zalíbil, ale po představení koncepce a základní dispozice nám začal přirůstat k srdci. Prostor jsme koupili a práce mohly začít.

Dispozice, která nic netají

Ačkoliv máme stejné množství metrů čtverečných, nový ateliér vypadá větší. A to zejména díky zvolené dispozici, která je otevřenější a více pro klientská. Chtěli jsme ukázat všem, i kolemjdoucím, jak funguje náš ateliér jako jeden sehraný tým. Ani Tomáš s Mirkem, partneři archicraft, nesedí nikde za rohem. Cílem bylo, aby se u nás klienti cítili komfortně a hlavně vítáni. Pro důležité a ničím nerušené telefonáty zde máme akusticky izolovanou hovornu, kde si můžeme sednout i v případě, že potřebujeme opravdu velký klid na práci.

Sklo a beton

Na interiéru pracoval hlavně Mirek s dalšími architekty, Tomáš vkládal nápady v průběhu. Naší vizí byla prosklená kancelář s betonovými prvky. Proto jsme všechno, o čem jsme věděli, že původně bylo betonové, oškrábali. Díky tomu nemáme obyčejné bílé, ale krásné betonové stropy. Dlaždičky na podlaze jsme vymlátili a původní betonovou podlahu přelakovali. Prostor se každým dnem měnil na naší vizi. Už jsme si uměli představit, že tady budeme tvořit. V archicraft máme rádi praktické materiály, a tak jsme například v zasedací místnosti použili na jedné stěně betonové cihly, o které se nemusíte příliš starat. Betonové cihly doplňuje velká skleněná příčka, která odděluje zasedačku od ateliéru a dodává prostoru vzdušnost.

Lepší vyhořet, než se stěhovat?

Ačkoliv jsme většinu starého nábytku prodali, stěhování nás vyčerpalo. Tadeáš, náš architekt, stěhování krásně shrnul:

„Z počátku to bylo ráno jako každé jiné, jen po příchodu jsem počítač zabalil do fólie a poskládal jako lego do krabice. Těžší krabice a věci nám pomohli stěhováci, lehčí ale zbyly na nás. A věřte, na schodech, bez výtahu, se i polštáře pronesou,“ popisuje Tadeáš. „Běhali jsme nahoru a dolů, popojížděli dva bloky k novému ateliéru. V tomhle shonu přišel od klienta požadavek, abych mu poslal paré dokumentace. Ta byla samozřejmě v dodávce, v jedné z krabic. Takže jsme hledali, rozbalovali, zavolali kurýra a pak se teprve mohli dát zase do práce. No veselé,“ dodává dnes již se smíchem Tadeáš.

A jak se nový ateliér líbí? Lenka, naše senior architektka, popsala, jakou změnu zaznamenala:

„Do procesu návrhu jsem příliš nezasahovala. Podílelo se a komentovalo to už dost lidí, o to hůře, že architektů,“ směje se Lenka. „Hned od začátku jsem ale říkala, že nechci žádná flexibilní pracovní místa. Chci své stálé a je mi jedno, jestli bude hned u okna v přízemí. Proto jsem si i takové vybrala a obecně vnímám velký posun. Ateliér je otevřenější, z takové „zašívárny“ se stala výkladní skříň archicraft práce. A je to skvělé, nevnímám jen fyzický posun, ale hlavně mentální a doufám, že ho vidí i naši klienti,“ dodává Lenka.

Máme z proměny radost. Změnu si pochvalují i naši dva ptáčci – rýžovníci. Mají zde novou, větší klec s dostatkem denního světla. Dostali jsme šanci pracovat na našem a klientům zde ukazujeme, jaké atributy by měla dobrá kancelář či jiný prostor mít. Ale o tom příští týden!