Proměna ponuré autoškoly v moderní výukové centrum

Navrhli jsme rekonstrukci autoškoly. Tmavé prostory, zastaralá učebna, problémy s horkem i akustikou. To není zrovna ideální prostředí pro výuku. Rozsáhlá rekonstrukce byla potřeba. Ponurou autoškolu jsme proměnili v moderní a multifunkční centrum. Klientem této zakázky bylo Ministerstvo vnitra České republiky.

Z ponurosti ke světlému interiéru

Prostory autoškoly se skládají z učebny, kanceláře i místnosti s trenažérem řízení. Tmavému interiéru dominovala hnědá barva, která prostor ještě více ztemňovala. Plechový podhled působil neútulně a mezi učebnou a kanceláří byla tak tenká stěna, že bylo slyšet každé slovo. Zadání tak znělo jasně, vyřešit všechny problémy a proměnit zastaralou autoškolu v moderní vzdělávací centrum.

Realizace pro státní instituci

Navrhovat rekonstrukci pro státní instituci má své specifika. Není to zkrátka rodinný dům, kde máte volné pole působnosti. V projektu nelze mít přesně specifikované prvky. Pro představu - nemůžete uvést například konkrétní křeslo určité značky, ale dokonale ho popsat, aby jste udrželi architektonický záměr. Byla to tak až slohová práce, ale stála za to. Mobiliář navíc musí být dle již vytendrované rámcové smlouvy. Nelze tak „sáhnout“ kamkoliv a neomezeně tvořit. Ve velké míře jsme tak volili truhlářské výrobky na míru.

Na první dobrou

Představili jsme klientovi koncept, který se natolik líbil, že jsme ho pak zpracovali až do finální prováděcí dokumentace. Během procesu jsme navíc přicházeli s novými nápady nad rámec zadání. Mezi ně například patří navýšení kapacity učebny, ve které jsme mimo jiné nahradili plakáty na stěnách velkoformátovou grafikou s automobilovou tématikou. Covidová situace také přinesla potřebu vytvořit multifunkční místnost, která může být nejen učebnou, ale také zasedací místností a dokonce i krizovým centrem. Navrhli jsme tak několik typů flexibilního uspořádání sezení. Problematickou akustiku jsme vyřešili pohltivými obklady. Z tmavých barev celého interiéru jsme přešli do světlých odstínů a stěny jsme oživili moderní grafikou.