Vzorový byt Marina

Vzorové byty jsou nedílnou součástí developerských rezidenčních projektů. Jak jinak si člověk může představit, zda právě tady chce bydlet? Vzorový byt musí ukázat možnosti řešení zařízení a zároveň navodit pocit domova. Jak jsme si s tím poradili v projektu Marina Island?

Když jsme velkorysý byt 4+kk o celkové rozloze 120 m2 viděli poprvé, bylo nám jasné, že k němu přistoupíme jinak, než jak je u vzorových bytů běžné. Typicky se v takových interiérech neobjevují výraznější barvy. Vše je klidné, neutrální a doplněné o prémiové designérské ikony.

Tomáš se rozhodl, že chce ukázat potenciál bytu naplno. Každá místnost může mít jinou emoci. Všechny pokoje mají hlavní barevný odstín, který je doplněný o klidnější, béžovou nebo bílou část. Například v ložnici máme čistě bílou a živější část, která navazuje na tmavě modrou.Ta v nás evokuje úplně jinou, klidnější emoci. Zkrátka co kout, to jiná emoce a nálada.

Vytvořili jsme příležitost si v jednom prostoru vyzkoušet, co se nám libí a co ne. Přiznáváme, že se jedná o radikálnější přístup, který ale díky komunikaci barev funguje skvěle. Experimentovali jsme s barvami, texturami i konstrukcemi, abychom vytvořili příběh o moři, řece i lesu.

Sladění barev různých povrchů je základním prvkem interiéru. Ke každému odstínu nábytku a stěn jsme hledali komplementární odstín pro doplňky – neutrální bílá, kartáčovaná mosaz a patinovaná měď.

Prvotní inspirace pro mě byla výstava nábytku v Kolíně nad Rýnem, jedna expozice byla celá v jednom barevném tónu, včetně nábytku. Kuchyň ani obývací pokoj jsem takhle řešenou nikdy neviděl. A my rádi děláme věci, co ještě nikdo nikdy nedělal,vysvětluje Tomáš.

Ve vzorovém bytu je architekt značně omezený danou dispozicí a stává se tak spíše designérem. Překážky jsou tu ale od toho, aby se překonávaly. Díky naší zkušenosti z jiných developerských projektů přesně víme, jak zajistit, aby byl byt 100% funkční. Ke změně dispozice jsme tedy nepoužili kladiva a sbíječky, ale nábytek. Prohlédněte si, jak je řešená například ložnice.

Podobný princip jsme využili i v obývacím prostoru. Prosklená stěna kromě výhledu na Vltavu poskytuje také výhled přímo do obývacích pokojů sousedních domů. Vytvořili jsme proto speciální prosklenou knihovnu z kaleného skla. Jednotlivé police jsou k ní našroubované a vytváří dojem, že levitují v prostoru. Knihovna je polopropustná – je skrze ni vidět ven, ale zároveň zaručuje soukromí uvnitř. Zabralo to jen deset dlouhých debat s výrobcem o tom, že to nejde, až jsme společně zařídili, že knihovna dnes existuje.


Chcete vidět další byty, na kterých jsme pracovali?

Podívejte se na Byt s motorkou, o kterém jsme navíc psali i na našem blogu (1. díl, 2. díl, 3.díl). Máte-li rádi barvy, je tu pro vás Byt s barevnými akcenty. A pokud jste spíše na japonskou umírněnost, prohlédněte si Byt SHOU-SUGI-BAN.