Rodinné domy 1. díl: Výběr pozemku

Navrhování rodinných domů se intenzivně věnujeme už 20 let. Oslovuje nás 20 zájemců ročně a jejich počet rok od roku stoupá. Připravili jsme tak pro vás seriál o navrhování rodinných domů, abychom se s vámi podělili o své zkušenosti.

Existují 3 základní možnosti, jak získat projekt rodinného domu. Od projektanta, z katalogu či od architekta. Poslední variantu doporučujeme všem, kteří chtějí ideální a promyšlené bydlení. Zkrátka touží potom krásně a pohodlně bydlet. A protože cesta za vysněným domem začíná výběrem a koupí pozemku, věnujeme první díl právě této problematice.

Většinou k nám klient přijde ve chvíli, kdy už si pozemek vybral.

Není žádnou výjimkou, že ten, kdo prahne po rovném pozemku, koupí svahovitý s tím, že ho předělá na rovný, který si přeje. Dochází tak k destrukci a znásilňování krajiny jen proto, že nevybral správný pozemek.

Nemilým překvapením pro kupujícího také bývá prozření, že platná legislativa neumožňuje zastavět celou plochu pozemku. Pořídí si pozemek o rozloze 1000 m2 a najednou zjistí, že zastavět může jen 25 procent. 250 m2 mu však pro plánovaný projekt absolutně nestačí.

Francouzská okna s výhledem do krajiny jsou snem nejednoho klienta. Ve chvíli, kdy však zjistí, že pár metrů od jeho okna bude stát sousedova koupelna, rychle vymýšlí, jak okna zatemnit či zakrýt. Myslet na to, jaké jsou stavební plány v bezprostřední blízkosti nového domu se rozhodně vyplatí.

Zní to všechno moc náročně? Nemusí být! Oslovením architekta před koupí pozemku je tou nejsprávnější volbou. Není totiž nic zvláštního, že laik na všechny tyto záležitosti nemyslí, a i kdyby myslel, tak pro něj bude komplikované vše zjistit a vzít v potaz. Napadlo by vás třeba vzít si štafle, vylézt na ně a prohlédnout si výhled z budoucího dětského pokoje v druhém patře? Architekti znají spoustu rad, které vám usnadní rozhodnutí, jaký pozemek zvolit. Dát jim možnost volby pozemku je obrovskou přidanou hodnotou.