Rodinné domy 2. díl: Dům pro žití

Navrhování rodinných domů se intenzivně věnujeme už 20 let. O své zkušenosti jsme se s vámi rozhodli podělit prostřednictvím seriálu o této tématice. V minulém díle jsme vybírali ten správný pozemek, nyní už se zaměříme na samotný návrh rodinného domu.

Fotografie domů, chat a roubenek v časopisech vypadají vždy lákavě, zvlášť když si je prohlížete na stránkách propagující víkendové pobyty uprostřed nádherné přírody. Nezapomeňte ale, že vy v domě prožijete celý život, či jeho velkou část. Zkrátka budete v něm žít a nepojedete po víkendu zpátky do bytu. Kvalitní architekti tvoří bydlení pro spokojený život. Jimi navržené domy vypadají okouzlivě na webových stránkách či přední titulce časopisu a přitom jsou plně funkční a praktické.

Dokonalé prostředí se vždy tvoří zevnitř. Interiér a fasáda jdou totiž ruku v ruce. Prostor, kde trávíme společný čas je obývací pokoj, ten je středobodem domu a už na samém začátku bychom měli vědět, jak si obývací pokoj představujeme. Na jakou stranu chceme mít okna? Jaký z nich bude výhled v zimě a jaký v létě? Budou po celé délce stěny, nebo budou mít parapety? Ten, kdo staví dům nesmí opomenout venkovní prostředí, které nabízí i život venku, nikoliv jen uvnitř zdí. Zatímco byt umožňuje maximálně terasu, interiér domu může být s interiérem dokonale propojen. Obecně je dobré plánovat vztah okolí a domu přednostně a vycházet z něho pro samotný projekt stavby.

Žít venku lze nejen v nejkrásnějších dnech v roce. V exteriéru domu lze pomocí práce s terénem a nejrůznějším typem zastřešení dosáhnout prostředí, kde je možné relaxovat u otevřeného ohně, hrát ping pong nebo se prohřívat ve vířivce, i když venku prší a fouká.

Naše studio vždy pracuje s integrací zeleně do prostoru domu. Zajímavého efektu lze například dosáhnout zapuštěním sezení mírně pod úroveň okolního trávníku nebo úplným odcloněním sezení od pohledů souseda pomocí husté zeleně. Někdo ocení japonskou zahradu, jiný sportovní hřiště či bazén. Exteriér domu nabízí širokou řadu možností, záleží na potřebách a vkusu budoucích majitelů domu a na jejich spolupráci s kvalitním architektonickým studiem.