Navrhli jsme muzeum Dinosauria s jednou z největších soukromých sbírek dinosaurů na světě

Společně s berlínským studiem Art+COM a digitální agenturou Lunchmeat jsme navrhli interaktivní muzeum Dinosauria Museum Prague. To představuje jednu z největších soukromých sbírek koster a modelů dinosaurů na světě.

Muzeum Dinosauria je umístěno přímo v areálu POP Airport poblíž pražského letiště, na ploše 4 000 m² jsou vystaveny 66 až 154 milionů let staré kostry dinosaurů, které vynikají svou kompletností a kvalitou. Tuto unikátní sbírku doplňuje model tyranosaura rexe a létajícího ptakoještěra.

Navrhli jsme kompletní architekturu: od konceptu přes dokumentaci včetně instalací až po finální řízení projektu před otevřením Dinosaurie. V mezinárodním týmu měl každý svou roli: my jsme jich měli hned několik. Byli jsme autory kreativního konceptu, projektanty i koordinátory.

Projekt Dinosauria svým konceptem spojuje edukaci a zábavu. Právě tato poloha mezi vzděláváním a zábavou byla pro všechny velkou výzvou. Lunchmeat i Art+COM připravovaly expozici Dinosaurie z pohledu návštěvníka a my udělali maximum pro to, abychom vytvořili ničím nerušící, hmotově, světelně a akusticky vyladěný prostor.

“Po celou dobu jsme věděli, že architektura muzea musí být o vytvoření neutrálního a perfektně funkčního pozadí pro úžasné exponáty a veškeré audiovizuální prvky obou kreativních studií. To bylo na projektu nejnáročnější a zároveň absolutně osvobozující a smysluplné. Šlo o upozadění vlastního ega ve prospěch celku. V muzeu jde o to, co se vystavuje a jaký zážitek z expozice bude mít návštěvník,“ vysvětluje za studio archicraft architekt Miroslav Krátký.

Tvorba expozice zahrnuje návrh jejího světelného konceptu, navigace návštěvníka expozicí i zajištění bezpečnosti exponátů. Zaměřili jsme se tak především na to, aby byly exponáty kvalitně prezentované a ve správném kontextu vůči sobě. Společným hlavním cílem všech, kdo za projektem Dinosauria stojí, byla spokojenost návštěvníků.