Rok 2021 je za námi: bilancujeme

Rok 2021 je za námi. Jaký byl a co nám přinesl? A co čekáme v roce příštím? Máme tady ohlednutí i vize s Mirkem a Tomášem.

Když se ohlédnete za loňským rokem, kdy jste si řekli, že jste skutečně hrdí? Co cítíte, že se opravdu podařilo?

Mirek: S dostatečným odstupem můžu říci, že jsem hrdý na zvládnutí covidu jak finančně, tak psychicky. Covid sice ještě neskončil, ale rok 2021 jsme jako firma ustáli.

Tomáš: Jsem rád, že jsme se s Mirkem pustili zase do plánování budoucnosti archicraftu. Těšilo mě, že se nebál do toho znovu jít.

Který projekt vnímáte jako "projekt roku" a proč?

Mirek: Vnímám tak dva projekty – Masaryčku a Dinosaurii. Masaryčka byla náročná od prvotních skic, přes projekci až po realizaci. Byla to komplexní zakázka, kde jsme začínali vymýšlením jména a končili utřením prachu na poslední židli. Do procesu vstupoval jak obří management tým ze stran klienta, pronajímatele i majitele budovy, tak i orgány památkové péče. Přeci jen jde o památkově chráněný objekt. A to vše skončilo úžasným výsledkem a popularitou. Dinosauria byla úžasná tím, že nám vytrhla trn z paty. Zahladila covidem způsobený marasmus a pokles zakázek. Velmi zajímavá byla i spolupráce několika kreativních studií na jednom projektu, bylo nutné kočírovat ego. A téma „muzeum“, mňam, dejte sem další.

Tomáš: Mám vždy radost, když vidím dokončený realizovaný projekt. Opravdu mě potěšily pozitivní ohlasy na Masaryčku a na sokolovnu v Řeporyjích. Ta sice zatím ještě není dokončená, ale už samotný návrh sokolovny se setkal s úspěchem. Mám radost, že se podařilo úspěšně dotáhnout Dinosaurii, a že jsme založili kavárenský koncept Basics Coffee. Pozitivně mě překvapil malý, ale silný projekt showroom Dasef. Ale když si to shrnu, tak Masaryčka mi zabrala určitě nejvíc času, takže tu vnímám jako nejvýraznější projekt 2021.

Jaký moment uplynulého roku byl tím nejtěžším a proč?

Mirek: Když jsem si uvědomil, že strach z okolností kolem covidu dorazil i k těm nejsilnějším v našem týmu a strach je začal ovládat. Byl to zoufalý pocit, Nevěděl jsem, jak jejich mysl přetaktovat. Nenávidím pocit bezmoci.

Tomáš: Nedostatek lidí. Ze strachu, který u nás panoval v roce 2020, že pro lidi v ateliéru nebude dost práce, se na podzim 2021 stala hrůza, že máme práce na dvojnásobný počet lidí. A poznání, že stále nejsme dost zkušení, najít si toho správného klienta.

Na co se můžeme pod taktovkou archicraftu těšit v nadcházejícím roce?

Mirek: Během roku 2022 vzniknou parádní 1000m2 kanceláře pro parádního klienta. V Karlíně. Víc neprozradím.

Tomáš: Rozjedeme naši vizi archicraft 2022, na které jsme s Mirkem uplynulý rok hodně makali. Čeká nás volba zajímavých projektů, nové výzvy v oblasti školení se, upevňování týmu a rozšíření spolupráce se zahraničím.

Co byste popřáli archicraftu do roku 2022?

Mirek: Odvahu a důslednost. Důslednost v tomto případě míním jako opak povrchnosti.

Tomáš: Ať se nám podaří alespoň 99% vytyčených plánů a spokojený tým.

Děkujeme našim klientům za důvěru, kterou do nás vložili v roce minulém a těšíme se na spolupráci v roce nadcházejícím.