Architektonické soutěže

Do projektů vkládáme naši filozofii a přístup, i na úkor zadání

V Česku se realizuje desítky veřejných i soukromých architektonických soutěží ročně. Nicméně ne každou z nich chceme, nebo můžeme vyhrát. Co nás vede k účasti v dané soutěži? Jak řešíme situace, kdy nás inspirace opouští? A jak odrážíme filozofii studia v návrhu projektu?

Prvotní impulz

Soutěže si pečlivě vybíráme. Klíčové je, aby nás zaujalo zadání a abychom měli k dispozici nejen správné lidi, ale především dostatek času. Nejdůležitější je však mít odvahu prezentovat silnou myšlenku. I díky tomu se nám podařilo vyhrát v Lotyšsku mezinárodní architektonickou soutěž o návrh vstupu do tamní přírodní rezervace GREAT KEMERI BOG. Jsme velkými příznivci přírodních materiálů, funkčního a krásného designu. A právě zde byla geniální příležitost uplatnit vše, co vyznáváme.

Jak se rozhodujeme?

Při zvažování účasti v soutěži posuzujeme nejen časové možnosti a atraktivní aspekty zadání, ale také jeho kompatibilitu s našim přístupem a filozofií. Už po přečtení musíme tušit, jak projekt uchopit a být si jistí, že ho zvládneme. Jakmile se pro soutěž rozhodneme, následují manažerské kroky, jako je nastavení budgetu, časového rámce a výběru správných lidí.

Náš přístup

Čím více zkušeností máme, tím více se řídíme podle sebe. I když to může znamenat, že se v původním zadání může něco změnit. Projekty vycházejí z pevné myšlenky, která odráží naši filozofii. Zadavatelé si nemusí být jistí vizí, a proto ji mnohdy skrze architekty teprve hledají. Věříme, že když projekt uchopíme podle sebe správně, tak má větší šanci na výhru. Proto se snažíme přicházet se silnými koncepčními návrhy, jen ty totiž mají šanci uspět.

Překonáváme výzvy

Chceme být architekty třetího tisíciletí, a proto stavíme na holistickém přístupu, klademe důraz na udržitelnost a sociální zodpovědnost. Typickým příkladem je soutěžní návrh EXPO Osaka, který byl ukázkou rozvahy nad udržitelností architektury na dočasné výstavě. Projekt patřil k těm nejlevnějším. Nechtěli jsme vytvářet náročnou konstrukci, kterou bychom stěhovali přes půl světa. Vše jsme plánovali s ohledem na použití lokálních materiálů a za pomoci místních, zároveň pro nás bylo důležité ukázat Česko z pohledu lidí, jak prožívají svůj život v Čechách. I když jsme nakonec soutěž nevyhráli, představili jsme světu nový přístup k udržitelné architektuře.

Tou nejtěžší výzvou bývá mnohdy i překonání hranic vlastní kreativity. Ačkoliv se múze nedá poručit, můžeme ji jít naproti. V těchto chvílích se snažíme tým maximálně podporovat, je pro nás důležité tým nedemotivovat a nevytvářet napjaté situace. Mnohdy nám pomůže si projekt vnitřně přivlastnit a „vzít“ si ho s sebou i mimo pracovní prostředí. Ty nejlepší nápady nás pak mnohdy napadnou v sauně nebo při projížďce na motorce.

Jak oslovit porotu?

I když můžeme mít nejlepší návrh, bez silného vizuálu se neobejdeme. Vsázíme na jednoduchost výrazu. Čím přeplácanější plachta, tím více ztrácí. Důležité jsou také schémata a jakékoliv grafické výlevy, které umožňují konstantní pochopení tématu.

Rada na závěr

Ať už spolupracujeme na komerčních projektech či soutěžních zadáních, naším cílem není projekt jenom vést, či být pouze kreativci bez přesahu. Vždy se jedná o kombinaci obojího. A proto si stojíme za tím, že když nemáme sílu motivovat, nikdy bychom neměli demotivovat.

Připojte se! Pokud vás náš přístup zaujal a chtěli byste se zapojit, neváhejte nám napsat. Rádi se vám ozveme!